Wat zijn elektrolyten en waarom zijn deze essentieel tijdens het sporten?

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn ionen (atomen / moleculen) die zich in het bloed bevinden. Elektrolyten spelen een belangrijke rol in het in balans houden van het lichaam. Zo zijn elektrolyten belangrijk voor het op peil houden van de osmotische waarde ( belangrijk voor b.v. de vochthuishouding in cellen en het afvoeren van afvalstoffen ) en het samentrekken van de spieren. De belangrijkste elektrolyten in het menselijk lichaam zijn: natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride.

Tijdens het sporten kan je veel elektrolyten verliezen. De voornaamste manier waarop je elektrolyten verliest is tijdens het zweten. Een te kort aan bepaalde elektrolyten kan zorgen voor kramp tijdens een wedstrijd. Ook houdt het lichaam minder goed het vocht vast, waardoor je prestaties zullen verminderen.
De precieze hoeveelheid elektrolyten om het lichaam is balans te houden, is lastig te bepalen. Veel elektrolyten krijg je al binnen tijdens de dagelijkse maaltijden. Tijdens sporten kan een sportdrank zorgen voor wat extra elektrolyten. Het aanvullen van elektrolyten is tijdens het sporten van extra belang, omdat je tijdens het zweten veel elektrolyten verliest.