Wat is het verschil tussen verteerbare en onverteerbare koolhydraten?

Verteerbaar vs. onverteerbaar

Naast de verdeling van koolhydraten op basis van complexiteit, kunnen koolhydraten ook ingedeeld worden op basis van verteerbaarheid. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen verteerbare koolhydraten (glycemische koolhydraten) en onverteerbare koolhydraten (niet- glycemische koolhydraten).

Verteerbare koolhydraten:

Verteerbare koolhydraten worden opgenomen door het lichaam. Hierdoor kunnen zij het lichaam voorzien van energie. Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten zijn allen voorbeelden van verteerbare koolhydraten.

Onverteerbare koolhydraten:

In tegenstelling tot verteerbare koolhydraten, worden niet- verteerbare koolhydraten niet opgenomen door het lichaam. Toch hebben deze koolhydraten een belangrijke functie in het lichaam. Zij zorgen er namelijk voor dat de darm en spijsvertering op gang blijft. Niet- verteerbare koolhydraten staan ook wel bekend als voedingsvezels. Voorbeelden van niet- verteerbare koolhydraten zijn pectine en betaglucanen.