Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten precies?

Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam. Koolhydraten worden in de volksmond ook wel ‘suikers’ genoemd, echter is dit een verkeerde aanname. Koolhydraten bestaan namelijk niet alleen uit suikers, maar ook uit zetmeel en vezels. Koolhydraten zijn in meerdere categorieën in te delen. De 2 hoofdcategorieën zijn: Enkelvoudig vs. meervoudig en verteerbaar vs. onverteerbaar.

Omdat niet iedere koolhydraat hetzelfde is, heeft ieder koolhydraat ook een ander effect in het lichaam. Het effect van een bepaald koolhydraat op de bloedsuikerspiegel wordt gemeten aan de hand van de Glycemische Index (GI). De GI is een schaalverdeling van 0-100, waarbij een hoge score aangeeft dat de koolhydraten snel worden opgenomen in het lichaam. Een GI tussen de 0-39 wordt gezien als een lage GI, is de score tussen de 40-59, dan is dit een gemiddelde GI. Bij een GI van 60-100, wordt er gesproken van een hoge GI. Producten met een hoge GI worden dus snel afgebroken door het lichaam waardoor de glucose snel vrij komt in de bloedbaan. Producten met een lage GI worden langzaam afgebroken door het lichaam, waardoor glucose geleidelijk in de bloedbaan terecht komt. In tabel 1 staan voorbeelden van enkele alledaagse producten en hun koolhydraten in gram (g) en GI. Zowel het aantal gram koolhydraten als de GI-index is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die je neemt. Daarom is de term Glycemische Lading (GL) in het leven geroepen. De GL kan berekend worden door de volgende formule: (aantal gram koolhydraat per portie / GI *100). Een hoge GL heeft een score van 20 of hoger, een gemiddelde GL is tussen de 10-20 en een lage GLscoort tussen de 0-10.

Producten met een hoge GI zorgen dus voor een sterke stijging in de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot een energie boost.  Deze energie boost is vaak maar van korte duur. Producten met een lage GI zorgen voor een lichte stijging van de bloedsuikerspiegel, wat zorgt voor een kleinere energie boost. Deze energie boost is wel voor een lange duur.