Wat moet ik eten op de dag van mijn wedstrijd?

Om optimaal te presteren is het van belang om op tijd te beginnen met het innemen van voldoende koolhydraten. Dit begint al enkele dagen voor de wedstrijd. Meer hierover vind je hier.

Op de ochtend voor de wedstrijd is het belangrijk om koolhydraatrijk voedsel te eten. Vermijd producten met veel eiwitten en / of vetten. Afhankelijk van de tijd die tussen het ontbijt en de start van de wedstrijd zit, kun je de koolhydraat inname aanpassen. Het lichaam kan gemiddeld 60 gram koolhydraten per uur opnemen. Is het ontbijt 2uur voor de start? Neem dan om en nabij de 120 gram koolhydraten tijdens het ontbijt. Zit er maar 1 uur voor het ontbijt en de start van de wedstrijd? Beperk de koolhydraat inname dan tot 60gr tijdens je ontbijt. Is het ontbijt meer dan 2 uur voor de start van de race? Zorg er dan voor dat je tussen het ontbijt en de start van de race nog een koolhydraatrijk product neemt zoals een energy bar.

Zorg er daarnaast voor dat het ontbijt niet al te zwaar op de maag ligt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de wedstrijd geen ‘last’ gaat krijgen van het ontbijt

Heb je moeite om vlak voor een wedstrijd te ontbijten en/of te eten? Er zijn ook veel vloeibare alternatieven om voldoende koolhydraten binnen te krijgen! Voorbeelden hiervan zijn aanmaaklimonade, carbo loaders of een energie drank.

De warming up zit erop en iedereen begint zich langzaam naar de start van de wedstrijd te begeven. Dit is het moment om je lichaam nog even van een laatste energie boost te voorzien. Neem 10-15 minuten voor de start nog een Energy of IsoGel, eventueel met nog wat extra cafeïne. Dit zorgt ervoor dat je vanaf seconde 1 goed kan presteren.