Voedingsplan plan: Eigen ervaring tijdens NK 1/2 Nieuwkoop

Voedingsplan Nieuwkoop.

Op 21 mei stond voor mij het NK op halve triatlon in Nieuwkoop op het programma. Aangezien ik niet erg goed in training was na mijn verhuizing, besloot ik deze wedstrijd als een mooie trainingswedstrijd te zien. Daarnaast was dit een mooie test om het voedingsplan voor een halve triatlon is onder de loep te nemen.

Het ontbijt:

Aangezien de wedstrijd pas laat op de dag was (start 12:30) besloot ik om mijn ‘standaard’ ontbijt te nemen met een kleine aanpassing: Normaal een boterham met een gebakken eitje en een broodje pindakaas, nu werd het broodje ei ingewisseld voor een broodje jam: Voor de extra koolhydraten.

Voor de start:

Een uurtje voor de start besloot ik om nog een halve energy bar op te eten om nog wat extra koolhydraten binnen te krijgen voor de start, de andere helft nam ik een half uur voor de start. Voor nu in ieder geval genoeg energie waarmee ik het zwemmen goed door zou moeten komen.

Fietsen:

Nadat ik mijn voeten had ingeklikt nam ik direct mijn eerste cafeïne gel: De Tropical Xtreme. De 100mg aan cafeïne in deze IsoGel zou er voor moeten zorgen dat ik scherp en met een minder vermoeid gevoel op de fiets zou zitten.Gedurende het fietsen kreeg ik het idee dat ik mezelf wat harder kon pushen dan tijdens andere wedstrijden en dat ik een stuk scherper was dan normaal. Na iedere 20min was het tijd voor een nieuwe energy gel, waarbij iedere derde energy gel een cafeïne variant (energy gel Plus) was. Vooral het tweede rondje (van de 3) had ik het idee dat ik echt goed bezig was en mezelf flink kon pushen en eigenlijk harder ging dan ik van te voren had ingecalculeerd. Helaas kreeg ik in het derde rondje te veel last van mijn hamstrings (Te weinig uur op de tijdritfiets kunnen maken), waardoor ik niet meer pijnvrij in mijn stuurtje kon zitten, waardoor mijn tempo flink daalde. Vandaar dat het lastig is om over dit gedeelte van de race wat te zeggen m.b.t. het voedingsplan.

Lopen:

Vanuit de wisselzone stond gelijk iemand in de coachingszone voor mij klaar met gelletjes. Helaas miste ik mijn eerste gelletje vanuit deze zone, waardoor ik het in het eerste rondje zonder gelletje moest doen. Aangezien het weer de beurt was voor een gel met cafeïne, besloot ik bij de eerste de beste drankpost te kiezen voor een cola. Daarna heb ik de wedstrijd uitgelopen op een IsoGel ieder rondje (+- 22min) en bij iedere drankpost een bekertje water. Tot +- km 16 kon ik zeer vlak lopen en had ik eigenlijk idee dat mijn lopen heel gemakkelijk ging. Vaak had ik het idee dat ik nog wel sneller kon, maar met het oog op de nodige kilometers in het verschiet leek het me beter om het tempo dat ik nu al liep vast te houden. Dit was namelijk al een stuk sneller dan dat ik van te voren had verwacht. Uiteindelijk sloeg de vermoeidheid toe rond kilometer 18, waardoor de laatste kilometers flink pushen waren. Echter had ik het idee dat ik voor kilometer 18 constant voldoende energie had om nog wel langer door te gaan dan een halve marathon. Ook voelde die eerste kilometers best gemakkelijk (tot mijn eigen verbazing).

Eindconclusie:

Ik had gedurende de gehele wedstrijd het gevoel dat ik steeds voldoende energie had, op de laatste +- 3km van het lopen na. Daarnaast had ik ook het idee dat ik net wat harder kon pushen dan anders en ik raakte veel minder snel vermoeid dan tijdens andere wedstrijden, wat door de inname van cafeïne zou kunnen komen.

Dit bericht is gepost in Overig. Bookmark de link.